1. A program that can copy itself and infect a computer without the permission or knowledge of the owner is
called what?
1.  Floppy 
2.  Virus 
3.  Java 
4.  Monitor 
Answer: B
2. Which of these is a correct format of IP address?
1.  192.168.1.1 
2.  192.168.111.1111 
3.  192.168.900.1 
4.  192.900.168.1 
Answer: A
An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication.  An IP address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing. Its role has been characterized as follows: "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there.”
3. Which was the first web browser?
1.  WorldWideWeb 
2.  Netscape Navigator 
3.  Internet Explorer 
4.  Safari 
Answer: A. Introduced on 26th February 1991 by British scientist Sir Tim Berners-Lee, WorldWideWeb ran on
the NeXTSTEP platform. It was later renamed Nexus to avoid confusion with the World Wide Web. 
A web browser is a software application for  retrieving, presenting, and traversing information resources on the World Wide Web. An information resource is identified  by a Uniform Resource Identifier (URI) and may be a web page, image, video, or other  piece of content.  Hyperlinks present in resources enable users easily to navigate their browsers to related resources. A web browser can also be defined as an application software or program designed to enable users to access, retrieve and view documents and other resources on the Internet.
4. It is a small piece of text stored on a user's computer by a web browser for maintaining the state. What we
are talking about?
1.  Application 
3.  Cookie 
4.  QueryString 
Answer: C
5. Which of these is a correct  format of Email address?
1.  contact.website.info 
2.  contactwebsite.info 
3.  contact@website.info 
4.  contact@website@info 
Answer: C 
The Email (also known as e-mail, eMail, e-post) refers to the transmission of messages over communication networks. As an electronic method of messaging, it is fast and convenient, and includes all the steps of the delivery of a message to a recipient - writing, sending, receiving and saving. A received message can be handled in a variety of ways - it can be stored in a text file, forwarded to other users or just deleted.
The contents of an email message can be some lines of keyboard typed text or files stored on a computer, or both. The Email is the main method of business communication worldwide due to its flexibility and reliability. One of its best features is that a message can be sent to several users simultaneously.
http://harshmahala.blogspot.com/
The Email (also known as e-mail, eMail, e-post) refers to the transmission of messages over communication networks. As an electronic method of messaging, it is fast and convenient, and includes all the steps of the delivery of a message to a recipient - writing, sending, receiving and saving. A received message can be handled in a variety of ways - it can be stored in a text file, forwarded to other users or just deleted.
The contents of an email message can be some lines of keyboard typed text or files stored on a computer, or both. The Email is the main method of business communication worldwide due to its flexibility and reliability. One of its best features is that a message can be sent to several users simultaneously.
http://harshmahala.blogspot.com/
6. What does HTTP stands for?
1.  Hypertext Transfer Protocol 
2.  Hypertext Transfer Plotter 
3.  Head Tail Transfer Plot 
4.  Head Tail Transfer Protocol 
Answer: A
What is HTTP?
What is HTTP?
HTTP, the Hypertext Transfer Protocol, is the application-level protocol that is used
to transfer data on the Web.  HTTP comprises the rules by which Web browsers and 
servers exchange information.  Although most people think of HTTP only in the context 
of the World-Wide Web, it can be, and is, used for other purposes, such as distributed
object management systems. 
How Does HTTP Work? 
HTTP Is a request-response protocol.  For example, a Web browser initiates a 
request to a server, typically by opening a TCP/IP connection.  The request itself 
comprises 
1.  a request line,  
2 .a set of request headers, and 
3.an entity.   
The server sends a response that comprises 
1.  a status line,  
2. a set of response headers, and 
3. an entity.  
The entity in the request or response can be thought of simply as the payload,
which may be binary data.  The other items are readable ASCII characters.  When the
response has been completed, either the browser or the server may terminate the 
TCP/IP connection, or the browser can send another request. 
An Example 
As an illustration of HTTP, here is an example exchange between a Web browser and 
the Silicon Press server, www.silicon-press.com.  In response to a user request to go
to the URL 
http://www.silicon.press.com 
the browser sends the following HTTP request to www.silicon-press.com: 
GET / HTTP/1.1 
Connection: Keep-Alive 
User-Agent: Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/2.2-11; Linux) 
www.silicon-press.com 
Email: info@silicon-press.com 
Tel: 908-273-8919    Fax: 908-273-6149 
© Silicon PressAccept: text/*, image/jpeg, image/png, image/*, */* 
Accept-Encoding: x-gzip, gzip, identity 
Accept-Charset: Any, utf-8, * 
Accept-Language: en, en_US 
Host: www.silicon-press.com
-- blank line – 
7. In computers ,what is the smallest and basic unit of information storage?
1.  Bit 
2.  Byte 
3.  Newton 
4.  Mega byte 
Answer: A
8. Which company is nicknamed "Big Blue"?
1.  TCS 
2.  IBM 
3.  Microsoft 
4.  Satyam 
Answer: C
9. What is JVM?
1.  Jumber Verbose Mechanics 
2.  A part of IIS 
3.  Java Virtual Machine 
4.  .Net Frame
Answer : 3
Java Virtual Machine (JVM) is a virtual machine capable of executing Java bytecode. Sun Microsystems states there are over 4.5 billion JVM-enabled devices.
Answer : 3
Java Virtual Machine (JVM) is a virtual machine capable of executing Java bytecode. Sun Microsystems states there are over 4.5 billion JVM-enabled devices.
10. What is Windows XP?
1.  Operating System 
2.  Storage Device 
3.  Processor 
4.  Output Device 
Answer: A
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
11. Which of the following is responsible for the management and coordination of activities and the sharing of
the resources of the computer?
1.  Application Software 
2.  Motherboard 
3.  Operating System 
4.  RAM 
Answer: C
12. WAV file format is associated with what type of files?
1.  Video 
2.  Sound 
3.  Image 
4.  Word Document 
Answer: B
Waveform Audio File Format (WAVE, or more commonly known as WAV due to its filename extension), is a Microsoft and IBM audio file formatstandard for storing an audio bitstream on PCs.
Waveform Audio File Format (WAVE, or more commonly known as WAV due to its filename extension), is a Microsoft and IBM audio file formatstandard for storing an audio bitstream on PCs.
13. What is a Compiler?
1.  An Application software 
2.  A Process 
3.  A System Software 
4.  A Document 
Answer: C
The name "compiler" is primarily used for programs that translate source code from ahigh-level programming language to a lower level language (e.g., assembly language or machine code).
The name "compiler" is primarily used for programs that translate source code from ahigh-level programming language to a lower level language (e.g., assembly language or machine code).
14. Machine language is also known as
1.  Low level language 
2.  Assembly language 
3.  High level language 
4.  Source code 
Answer: A
Machine languages are the only languages understood by computers. While easily understood by computers, machine languages are almost impossible for humans to use because they consist entirely of numbers. Every CPU has its own unique machine language.
 
15. What does FTP stand for?
Machine languages are the only languages understood by computers. While easily understood by computers, machine languages are almost impossible for humans to use because they consist entirely of numbers. Every CPU has its own unique machine language.
15. What does FTP stand for?
1.  File Transfer Protocol 
2.  File Transfer Program 
3.  File Thread Protocol 
4.  File Thread Program 
Answer: A
File Transfer Protocol (FTP) is a standard network protocol used to transfer files from one host to another host over a TCP-based network, such as the Internet. FTP is built on a client-server architecture and utilizes separate control and data connections between the client and server.[1] FTP users may authenticate themselves using a clear-text sign-in protocol but can connect anonymously if the server is configured to allow it.
http://harshmahala.blogspot.com/
File Transfer Protocol (FTP) is a standard network protocol used to transfer files from one host to another host over a TCP-based network, such as the Internet. FTP is built on a client-server architecture and utilizes separate control and data connections between the client and server.[1] FTP users may authenticate themselves using a clear-text sign-in protocol but can connect anonymously if the server is configured to allow it.
http://harshmahala.blogspot.com/
16. Which company acquired Sun Microsystems on January 27, 2010?
1.  Apple Inc. 
2.  Microsoft 
3.  Oracle Corporation 
4.  IBM 
Answer: C
17. Which was the first ever web server software?
1.  GWS 
2.  IIS 5.0 
3.  CERN httpd 
4.  nginx 
Answer: C. The first ever web server software was CERN httpd. It was later known as W3C httpd and it was
live on 25 December 1990.
18. What does BCC means in EMail?
1.  Black Carbon Copy 
2.  Blind Carbon Copy 
3.  Business Computer Center 
4.  Business Computer Card 
Answer: B
19. MS-Word is an example of
1.  Application Software 
2.  System Software 
3.  Operating System 
4.  Scanner 
Answer: A
20. Who is known as the father of the Java programming language
1.  James Gosling 
2.  Jame Smith 
3.  Sabeer Bhatia 
Answer: 1. James Gosling is known as the father of the Java programming language. He is a Ph.D in
Computer Science from Carnegie Mellon University. He created the original design of Java and implemented
its original compiler and virtual machine.
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
21. Which software application is used for accessing sites or information on a network (as the World Wide
Web)?
1.  Operating System 
2.  Web Browser 
3.  Microsoft Word 
4.  Microsoft Excel 
Answer: B
22. What are the two broad categories of software?
1.  MS Word and Spreadsheet 
2.  Transaction and Application 
3.  Microsoft and Mac OS 
4.  System and Application 
Answer: D
23. One kilobyte contains how many bytes?
1.  1000 
2.  1001 
3.  100 
4.  1024 
Answer: D
24. In computers, a collection of row data is known as what?
1.  Information 
2.  Output 
3.  Data 
4.  Query 
Answer: D
25. Who Owns the Internet?
1.IMA
2.  ICANN 
3.  Internet Architecture Board 
4.  No one owns it 
Answer: B
Internet Corporation for Assigned Names and NumbersICANN is responsible for managing the Internet Protocol address spaces (IPv4 and IPv6) and assignment of address blocks to regional Internet registries, for maintaining registries of Internet protocol identifiers, and for the management of the top-level domain name space (DNS root zone), which includes the operation of  root  nameservers. 
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
26. What is the shortcut key of printing a document for computer having windows?
1.  Ctrl + P 
2.  Shift + P 
3.  Alt + P 
4.  Shift + PP 
Answer: A
27. It is defined as the period of time that a unique user interacts with a Web application. What we are talking
about?
1.  Application 
2.  Session 
3.  Cookie 
4.  QueryString 
Answer: B
28. Java is a
1.  Compiler 
2.  Operating System 
3.  Input Device 
4.  Programming Language 
Answer: D
29. In computers, '.TMP' extension refers usually to what kind of file?
1.  Temporary file 
2.  Image file 
3.  Video file 
4.  Text file 
Answer: A
30. The way of manipulating data into information is called
A.  Storing 
B.  Processing 
C.  Organizing 
Answer: B
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
31. What Does BIOS Stand For?
1.  Better Integrated Operating System 
2.  Basic Input Output System 
3.  Battery Integrated Operating Setup 
4.  Backup Input Output System 
Answer: B
32. Abbreviate 'LAN' in computer networks
1.  Least Area Network 
2.  Large Area Network 
3.  Local Area Network 
4.  Length Area Network 
Answer: C
A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as home, school, computer laboratory or office building.The defining characteristics of LANs, in contrast to wide area networks (WANs), include their usually higher data-transfer rates, smaller geographic area, and lack of a need for leased telecommunication lines.
A local area network (LAN) is a computer network that interconnects computers in a limited area such as home, school, computer laboratory or office building.The defining characteristics of LANs, in contrast to wide area networks (WANs), include their usually higher data-transfer rates, smaller geographic area, and lack of a need for leased telecommunication lines.
33. Which of the following performs modulation and demodulation?
1.  Satellite 
2.  Switch 
3.  Optical Fibre 
4.  Modem 
Answer: D
34. In windows computers, MPEG extension refers to what kind of file?
1.  Sytem file 
2.  MS Office document 
3.  Video file 
4.  Image file 
Answer: C
35. Memory management is a feature of
1.  Processor 
2.  Operating System 
3.  MS Word 
4.  Animation 
Answer: B 
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
36. Which of the following is not a storage device?
1.  DVD 
2.  Hard Disk 
3.  Floppy Disk 
4.  Mouse 
Answer: D
37. Which of these is the first web-based e-mail service?
1.  GMail 
2.  Yahoo Mail 
3.  Hotmail 
4.  Rediff Mail 
Answer: C
38. Which of these is a correct format of IP address?
1.  192.168.1.1 
2.  192.168.111.1111 
3.  192.168.900.1 
4.  192.900.168.1 
Answer: A
39. The Specially designed computers to perform very complex calculations extremely rapidly are called as
1.  Laptops 
2.  Mainframe Computers 
3.  Mini Computers 
4.  Super Computers 
Answer: B
40. How many layers are described in networking?
1.  5 
2.  6 
3.  7 
4.  8 
Answer: 7
http://harshmahala.blogspot.com/
http://harshmahala.blogspot.com/
41. Which of the following is not a web server?
1.  Apache 
2.  IIS 
3.  Jigsaw 
4.  Zaob 
Answer: D
42. What was the first general-purpose electronic computer?
1.  IBM 405 
2.  Zuse Z3 
3.  ENIAC 
4.  CSIRAC 
Answer: C
43. What is CGI?
1.  Computed Gateway Interface 
2.  Compliant Gateway Interface 
3.  Case Gateway Interface 
4.  Common Gateway Interface 
Answer: D
44. Which of the following is not a database?
1.  Oracle 
2.  AJAX 
3.  MySQL 
4.  SQL Server 
Answer: B
45. The term 'Pentium' is related to what?
1.  Mouse 
2.  Hard Disk 
3.  Microprocessor 
4.  DVD 
Answer: C
http://harshmahala.blogspot.com/
Source : Internet

